Szabad élet vállalkozóként?

vállalkozó

Bejegyzés dátuma: 2021.05.11.


Számodra mit jelent vállalkozni, vállalkozónak lenni? Szabadúszó karrierbe kezdeni? Otthagyni az addig unalmas munkád, és a saját főnököddé válni? Izgalmas? Félelmetes? Kockázatos? Mindez együtt! Akár alkalmazottból lennél vállalkozó, akár a tanulmányaid után kezdesz bele egy „saját bizniszbe”(ahogy én is), megvan ennek az életformának is az előnye, és a hátránya. Nagyon megoszlanak a vélemények a vállalkozói létről. Viszont mindenki gondol róla valamit.


Nem elég egy jó ötlet

Vannak, akik sosem vállalkoztak, és egész életükben alkalmazottként dolgoztak, a fiatalok hóbortjának tartják a vállalkozást. „Majd belebukik, majd megtanulja! Ne vállalkozz, válaszd a kiszámíthatót!” Vállalkozni tényleg kockázatos, és sokan tényleg el is buknak. A kezdő vállalkozások nagy százaléka az első 5 évben megszűnik. Sajnos nem elég, ha csak van egy jó ötleted. Valami más is kell! Nem, nem a pénz. Az sem árt, ha van, de valami másra gondolok. A kitartásra és az alkalmazkodó képességre. Nincs olyan vállalkozó, aki mindig sikeres volt. Nagy nehézségek árán lehet eljutni A-ból B-be. Sőt, ha már ott vagy, akkor sem lehetsz nyugodt, mert folyamatosan figyelned kell a piac változásait. Ami biztos, hogy változik. Erre az állandó változásra kell folyamatosan jól reagálni ahhoz, hogy egy vállalkozás meg tudjon újulni és persze fejlődhessen.

Ne félj a kudarctól, úgy is megtörténik!

Kezdő vállalkozóként sokan félnek a sikertelenségtől és a kudarctól. Van, aki emiatt feladja az egészet, vagy bele sem megy bizonyos üzleti döntésekbe. Felesleges viszont előre félni valamitől, ami még nem törént meg. Sőt, kudarcok mindig lesznek. Ez nem jelenti azt, hogy a vállalkozás életképtelen, vagy a vállalkozó személyes bukásának kell elkönyvelni a dolgot. Kisebb-nagyobb hibákat mindenki elkövet egészen addig, amíg elég tapasztalata nem lesz ezek gyors javításában. „Rosszul fogok dönteni?” Igen! Viszont nem mindegy, mennyit tanulsz belőle!

Nincs főnököd, vagy mégis?

Remek dolog végre úgy érezni, hogy senki sem parancsol. Senki sem mondja meg, hogy mikor, mit kell tenned, és mennyit érsz. Te magad hozhatod meg a döntéseket. Mindet! Ez szabadság? Igen! Viszont óriási felelősség is! A vállalkozónak, főleg ha az elején még nincs alkalmazottja és mindent egyedül csinál, egy idő után hatalmas teher lehet az, hogy mindent egyedül kell eldöntenie. Egy személyben kell lennie stratégiai vezetőnek, operatív munkatársnak, marketingesnek, adminisztrátornak és mindennek, ami egy cég működtetéséhez szükséges. Nem igaz tehát, hogy nincs főnököd. Te magad vagy az! Akkor, ott, és annyit dolgozol, amennyit akarsz. Akkor tartasz szünetet, amikor szeretnél. Ha nem akarsz együtt dolgozni egy ügyféllel, nem kell vele együtt dolgoznod. Viszont ha érdekel a vállalkozásod sorsa -már pedig nyilván érdekel-, akkor a végén azon kaphatod magad, hogy akkor is dolgozol, amikor pihenned kéne. A munkán kattogsz hétvégén is, és hiába nincs főnököd, te magad rosszabb főnöke vagy saját magadnak, mint bárki. Ezért fontos, hogy olyan aktivitásokat vezess be a napirendedbe, amik feltöltenek. (Pl. Séta a természetben, olvasás, családi programok stb.)

Néha magányosnak érzed magad…

Gyakori jelenség, hogy a vállalkozók elmagányosodnak. Ha egyedül dolgozol, nincs napi szinten közvetlen kapcsolatod kollégákkal, nincs céges légkör, vagy csapatépítők. Nincs értékelés, és visszajelzés sem a munkádat illetően. Ami miatt egy idő után nem tudod, hogy egyáltalán jól csinálod-e azt, amit csinálsz.

Viszont dolgozhatsz együtt más vállalkozókkal, akik hozzád hasonlóak, és alakíthatsz ki fantasztikus együttműködéseket! Elmehetsz vállalkozók számára rendezett eseményekre, továbbképzésekre. A legjobb visszajelzéseket a saját, elégedett ügyfeleid fogják adni! Miattuk fogod úgy érezni, hogy érdemes ezt csinálnod!

Szerda délelőtt egy mozi?

Én ezt szeretem legjobban a vállalkozói létben. Na, persze nem járok szerda délelőtt moziba. De imádom, hogy akár ezt is megtehetném! Egészen más életforma ez, mint reggel 8-tól 5-ig egy munkahelyre bejárni. Például reggel kelhetsz 8-kor, vagy 9-kor. Pizsiben is dolgozhatsz otthon a gép előtt. Elmehetsz bevásárolni vagy edzőtermbe akkor, amikor mások a munkahelyükön vannak.  Elviheted a gyereked állatkertbe hétköznap, vagy strandolhatsz úgy, hogy kihagyod a hétvégi heringpartit. Egészen szabad lehetsz, amikor akarod. Viszont ott vagy magadnak, mint főnök! Ne feledd! Néha fel kell áldoznod a hétvégédet, mert csak akkor tudsz befejezni egy fontos projektet. Vagy az ünnepek sokszor telhetnek munkával hasonló okok miatt.

Egyensúlyban a munka és a magánélet

Véleményem szerint ezt a legnehezebb megteremteni. Főleg, ha gyerek(ek)ért is felelősek vagyunk. Összeegyeztetni egy vagy több gyerek napirendjét, a házimunkát, a munkát, az énidőt és a személyes kapcsolatokat igazi kihívást jelenthet nap mint nap. Alkalmazottként sem könnyű mindez, viszont a ritmus talán kiszámíthatóbb. Egy vállalkozó (mivel nincs behatárolt munkaideje) össze-vissza dolgozhat. Amikor kap egy megbízást, amikor felhívja egy ügyfél, vagy amikor egy problémát gyorsan meg kell oldania. Ezt néha nehéz összeegyeztetni a fix programokkal, de nem lehetetlen! Úgy vélem, a vállalkozói lét egy életforma, amit mind a vállalkozónak, mind a környezetének meg kell tanulnia kezelni. Ha ez sikerül, akkor viszont valóban szabadnak érezheti magát!

 

Ha érdekel, én hogyan élem a szabadúszó mindennapjaimat, kövess az Instagramon!Dolgozzunk együtt!

Minden projekt egyedi. Mindig mások az elképzelések, a körülmények és célok. Ezért kérlek vedd fel velem a kapcsolatot ahhoz, hogy a te igényeidet leginkább kiszolgáló ajánlatot adhassam!

24 órán belül válaszolok!

Ajánlatkérés
ajánlatkérés