Így válassz domain nevet!

domain név választás

Bejegyzés dátuma: 2021.05.05.


Ha weboldal indításon gondolkodsz, fontos lépés lesz domain nevet választanod az oldaladnak. Ez néha nem is olyan könnyű feladat. Ebben a cikkben szeretnék segítséget nyújtani a domain neved kiválasztásában. Mi is az a domain név? Hogyan épül fel? Hogyan válaszd ki a megfelelőt? Egyáltalán mire érdemes figyelni? Mennyibe kerül, és hogyan tudod igényelni? Lássuk!


Mi az a domain név és hogyan épül fel?

A ‘domain’ egy angol szó, amit magyarul is többnyire ugyan így használunk. Eredetileg a latin ‘dominium’ szóból ered, ami azt jelenti: birtok, uralom, tartomány. A domain nevet magyarul a legegyszerűbben internetes tartománynévként fordíthatjuk le. Ez valójában a weboldalad neve, amit ha beírsz a böngészőbe, betölti a weboldaladat. Az én weboldalam domain neve a dorartico.hu.

Ha megvizsgáljuk, láthatjuk, hogy két fő részből áll. (Ez néha aldomain esetén három rész is lehet.) Az első része a ‘dorartico’, ami a második szintű domain. A ‘.hu’ végződést pedig legfelső szintű domain-nek nevezzük. Először furcsa lehet, hogy miért a második szintű az első, és miért a legfelső szintű áll a második helyen. Ez azért van, mert a böngésző fordítva olvassa el a domain neveket, nem balról jobbra, ahogyan mi olvasunk.

Néha három részből is állhat a domain név, ha egy aldomaint rendelünk az oldalunkhoz. Erre akkor lehet szükség, ha szeretnénk elkülöníteni a weboldalunkon belül egy külön részt. Ez lehet például egy webshop vagy blog. Ilyenkor így nézne ki az én weboldalam címe: blog.dorartico.hu vagy shop.dorartico.hu. (Ne keresd, nincs ilyenem!  De ha lenne, ez lehetne az aldomain neve.)

Így válassz második szintű domaint!

Amikor domain nevet kell vákasztanunk, általában ezt kell jól kitalálni! Íme néhány szempont, amit érdemes figyelembe venned:

 

  • 1. Hasznos lehet, ha tartalmazza azt a kulcskifejezést, ami utal a szolgáltatásodra, és amire gyakran keresnek rá az emberek. Ezáltal a találati listában előkelőbb helyet szerezhetsz. Azonban ennek manapság már nincs akkora jelentősége, így nem jelent nagy problémát, ha ezt mégsem sikerül belecsempészned.

 

  • 2. Ennél fontosabb viszont, hogy könnyen megjegyezhető, könnyen leírható/kimondható legyen. A látogatók nem fogják beírni azokat a neveket, amiket nem tudnak megjegyezni.

 

  • 3. Ne legyen túl hosszú, és ne tartalmazzon kötőjeleket. A felhasználók számára meg kell könnyíteni, nem pedig megnehezíteni a weboldal címének leírását. Minél több hibát ejthetnek az oldal begépelése közben, annál valószínűbb, hogy türelmetlenül továbbállnak és nem keresik fel az oldaladat.

 

  • 4. Használhatod a márkanevedet. Ez elég gyakori, és egy jól felépített márka esetén a legkézenfekvőbb megoldás. De ebben az esetben is törekedj az egyszerűségre!

 

  • 5. Fontos a név kiválasztásakor, hogy pozitív csengése legyen. Azaz ne legyen pejoratív vagy félreérhető jelentése. Egy furcsa szóösszetétel boríthatja a kezdeti bizalmat a látogatóban.

 

  • 6. A domain név nyelve függhet a piacodtól. Gondold át, hogy magyar vagy külföldi piacra, esetleg mindkettőre szerenél dolgozni. Ha nemzetközi piac az elsődleges cél, egyértelműen angol névben érdemes gondolkodni. Ha a piacod vagy a terméked kifejezetten magyar termék vagy szolgáltatás, nyugodtan lehet magyar neve az oldaladnak.

 

  • 7. Ne legyen foglalt! Ha már foglalt egy domain, akkor be sem jegyzhető újra. Viszont arra is érdemes figyleni, hogy a tiéd ne is hasonlítson a egy másik cég weboldal címére. Egyrészt ebből adódhatnak kellemetlen viták, másrészt a látogatók véletlenül a konkurencia oldalán landolhatnak. Szinte minden szolgáltató oldalán van kalkulátor, ami megmutatja, hogy az áhított név szabad-e még. Például a itt  is meg tudod nézni.

 

domain name

 

A legfelső szintű domain kiválasztása! Azaz mi legyen a végződés?

Ma már nagyon sokféle létezik, mégis a legnépszerűbben: .hu, .com, .net, .org. Valójában szinte teljesen mindegy, hogy melyiket választod, mert mindegyik működik. Viszont megint a felhasználó fejével érdemes gondolkodni. A magyarok szinte automatikusan .hu végződést írják be. Ebben az esetben érdemes megint a célpiacból kiindulni. Ha kifejezetten magyar oldalad van, érdemes a .hu-t választani. Nemzetközi cég esetén a .com-ot; vagy akár az országra jellemző végződés is szóba jöhet. Nem érdemes különleges végződéseket kérni azért, hogy kitűnjünk a tömegből. A felhasználók általában nagyobb bizalmat szavaznak azoknak az oldalaknak, amelyek a számukra megszokott végződéssel vannak ellátva.

Hol és hogyan tudok domain nevet vásárolni?

Vásárolni nem, inkább bérleni lehet. 1-2 vagy több évre is elő lehet fizetni. Ezek ára változó és a végződéstől is függ, hogy mennyibe kerül. De már 1-2 ezer Ft/éves díjtól lehet rendelkezni egy domain névvel. Bárkinek lehet domain neve, akár több is. Céges háttér sem szükséges hozzá, magánszemély is bérelhet egyszerűen. Bármelyik domain és tárhelyszolgáltatónál igényelhetjük néhány kattintással. Egyedüli fontos szempont, hogy érdemes ugyan annál  a szolgáltatónál igényelni a domain nevet, ahol a tárhelyet is bérled. Így könnyebb egy helyen kezelni őket.

 

Már megvan a domain neved, de nincs még weboldalad? Segíthetek? Részletek!

 Dolgozzunk együtt!

Minden projekt egyedi. Mindig mások az elképzelések, a körülmények és célok. Ezért kérlek vedd fel velem a kapcsolatot ahhoz, hogy a te igényeidet leginkább kiszolgáló ajánlatot adhassam!

24 órán belül válaszolok!

Ajánlatkérés
ajánlatkérés